Ontwikkelingen rond regelgeving, erkenningen en certificeringen. Ecologisch groenbeheer. Goede zorg voor de mier en de stronkmier in het bijzonder. Het hoe en waarom van registratie. Nieuwe technieken voor onkruidbestrijding. En natuurlijk veiligheid. In vogelvlucht werden collega’s, leveranciers en opdrachtgevers van Molhoek Infratechniek op donderdag 20 maart in deze diversiteit van onderwerpen meegenomen door experts. Daarmee werd een nieuw onderhoudsjaar voor de groene onderhoudscontracten ingeluid.
Er was weinig ruimte voor pauze, want de hoeveelheid vaktechnische kennis die werd overgedragen was immens.
Eric Soer van Groene Erkenningen trapte af en nam de deelnemers mee in de ontwikkelingen rond de bedrijfs- en persoonscertificaten rond de Omgevingswet, groenvoorziening en ecologisch beheer. Hij ging onder meer in op de Add-on Kleurkeur, een richtlijn die een garantie is voor biodiversiteit, met twee varianten: Kleurkeur Groen voor bermen, dijken en groenstroken en Kleurkeur Blauw voor oevers en watergangen. Kleurkeur Blauw is in 2023/24 uitgerold.
Stronkmier
Rick Buesink, entomoloog bij EIS Kenniscentrum Insecten, vervolgde met informatie over mieren in Nederland en de stronkmier in het bijzonder. Nederland telt zo’n 40 uitheemse miersoorten en 68 inheemse miersoorten. Bijzonder is de stronkmier. Deze mier komt alleen voor langs het spoor bij Ommen. Bij groenbeheer langs dat traject is het van groot belang dat deze soort in stand wordt gehouden en verspreiding mogelijk wordt gemaakt. Rick zoomde in op hoe de nesten van de stronkmier te herkennen en hoe het habitat van deze soort optimaal te houden.
MNIB Drenthe en PGO De Wadden
Richard Verkerk, adviseur Groenbeheer en Natuurbescherming bij Molhoek Infratechniek, ging in op de beheerplannen voor PGO De Wadden en het EBBO plan (ecologisch bermbeheer en onderhoudsplan) voor gebied Drenthe. Welke dieren en planten leven er in beide gebieden en hoe houd je daar optimaal rekening mee in het beheer. Zo heeft de aanwezigheid van de sleedoornpage gevolgen voor de manier waarop de sleedoorn moet worden gesnoeid, is het belangrijk houtige vegetatie te behouden voor de poel- en heikikker, en moeten de broedhopen van de ringslang worden ontzien.
Pim Leemreise, ecoloog bij Molhoek Infratechniek, deed een verdieping op specifieke soorten en ging nader in op het beheer van watergangen volgens Kleurkeur Blauw. Hij lichtte de zorgplicht toe en benadrukte dat de ingrepen die we in groenbeheer doen ook essentieel zijn voor het behoud van bijzondere planten en dieren. Jan Postema ging in op (sociale) veiligheid en gezondheid en Richard Verkerk en Marco Luchies namen de aanwezigen mee in het belang van waarnemen en registreren en de tools die daarvoor beschikbaar zijn.
Tussendoor gaf de firma Heijmans Dienstverlening een demonstratie met een innovatieve onkruidbestrijdingsmethode die gebruik maakt van elektrocutie. Schoon, stil, stofvrij, geen CO2-uitstoot, veilig.
Meer weten?
Heb je de kennisdag gemist of wil je nadere informatie over een van de kennisgebieden? Neem dan contact op met Richard Verkerk via 085 – 047 01 36.